(Hendholdvis 22/4 2023 og 28/5 2023)
Det var en stor fornøjelse, at gentage kurset, som jeg holdt i Solgården for Folkets Hus Spillefolk (med venner)
På Ilden i Gilden festivalen 28/5 2023kl. 17.00 i vinterhaven. skriv gerne til formanden(æ)spillefolk.dk hvis du har spørgsmål (hvor (æ)-et erstattes af et @)
Overskrifter: (øver)
Klik på alle link, og du vil komme til de lyd sider, som gør det nemt at øve dig.
Linkene åbner op i en anden tab, i din browser, sådan at du nemt kan komme tilbage til denne side når du vil prøve en ny melodi, eller strofe.
start med at holde mundharpen, sådan at du ser tallene opad. (dybe toner til venstre, lyse toner til højre)
Her spiller Oles ny autobil igen. Hvor du kan se hvilket hul nummer du skal blæse (grøn pil opad) eller suge (rød pil nedad)
Hvis du er intereseret i at lære flere melodier kan du gøre det her: F.eks. Åh Susanne
hvor du kan starte med at lære de første to takter , de næste to takter næste linie første reprise anden reprise osv. (Der er flere strofemuligheder end disse)
Når vi spillede melodien var det lidt uvigtigt hvor mange huller vi blæste eller sugede i.
Det er det ikke når vi spiller blues.
På et tidspunkt skal man lære at vride tonere, og dette kan kun gøres når man spiller i et hul ad gangen.
Der er mange måder man kan gøre dette, men jeg anbefaler underlæbe metoden (se billedet), da den gør tungen fri til den T-lyd som gør at man kan lave en god rytme når man spiller.
Her kan du læse mere om Wha-wha og vrid | Her er wha i playeren
Programmet kan to ting som er lidt unikt.
Den nederste dropdown viser stroferne. Linkene heruner går direkte til stroferne, hvis du skal spille det hele skal du vælge strofen "Hele", trykke på R-tast (hvis du har tastatur, hvis ikke finder du linket til Reset A og B
Ideen er, at man lærer hurtigere hvis man ikke skal lære så meget ad gangen.
Du kan selv lave strofer, og du kan også gemme stroferne og slette dem igen, du bedes selvfølgelig lade være med at slette strofer, som du ikke selv har lavet. Læs mere i Beskrivelsen.
Det er også hurgigere at lære noget, når det går langsommere. Den nemmeste måde at sætte hastigheden er at trykke på tallene 1,4-9 på dit keyboard 1 er 100%, mens 4 er 40%, 5 er 50% osv.
Hvis du ikke har keyboard (f.eks bruger telefon eller Ipad, kan du trykke på linken, og ja, jeg vil på et tidspunkt lave et mere mobilvenligt brugerinterface.. Indtil da kan det være en god ide at købe et bluetooth keyboard, hvis du er glad for at spille sammen med mine små programmer. En god Bluetooth højtaler eller høretelefon i det ene ørekan også være en god ide.
Øveslen er delt op i:
Du behøver ikke spille det samme som jeg spiller. Lad dig i stedet inspirere mens du spiller sammen.
Du kan eventuelt med A- og B-knappen lave en kortere strofe (evt. sætte hastigheden ned tallene 4-9 på dit keyboard, eller klik på talene til venstre)og lære dig en enkelt strofe.
Her er så nogle baggrunds blues accompagnementer lavet med Band in a box.Accompagnementerne kører i uendelig sløjfe
Tip: Brug C-tast til at starte forfra hvis du føler dig "lost" så får du "count-in" med. C-tast starter nemlig 3 sekunder før A-punktet.
Lær at spille blues af mesteren himself !
Der skal bruges et password: sonnyboywilliamson ,
som brugernavn brug dit eget navn + et tilfældigt tal )
OBS: musiken i alle links er transponerede til D-harpe (Dvs. A-dur)
(Du skal være logget ind før linkene virker
Hvis du ikke var logget ind, tryk på linket igen efter at du er logget ind...)
Soloer er som regel kun en enkelt 12-takters gennemspilning. Igen du behøver ikke at lære præcis. Lad dig inspirere, måske kan du pille en strofe ud og lære den udenad, bare for at komme igang. Her tænker jeg f.eks. på den klassiske start som der er 4 eksempler på.
Linkene er lavet sådan at musik programmet laver en "uendelig sløjfe". Du kan klikke på "noden" (det vil sige akkordskemaet)
Hvis du ikke bruger linkene skal du vælge D-harpe i den øverste list/dropdown,
Vælg derefter Solo i "Gemte strofer" drop down.
Hvis du bruger IPad eller telefon, ser brugerinterfacet lidt anderledes ud Idet listerne "klapper sammen" til drop-down, og er lidt svære at finde.
Jeg bruger selv dette program når jeg lærer at spille violin og altid med computer. Når jeg en dag får lært at spille violin ordenligt (Og der er faktisk ikke så langt igen)
Vil jeg opdater brugerinterfacet, sådan at det bliver mere brugervenligt på telefon og Ipad. Hovedsagen er vel, at det kan bruges på telefon og IPad.
Husk også at vælge Solo i "Gemte strofer", så kan du øve dig på kun soloen.
Du kan lave strofen endnu korter ved at brug A og B test, eller E-tasten der lige tager de sidsate 3 sekunder før du trykker. Hvis du har brug for udvide sløjfen tryk på F-tast derefter B-tast lidt senere hvor sløjfen skal ende.
Brug venstre pile-tast til at gå tidligere i sløjfen og tryk så på A-tast hvor sløjfen skal starte.
Det er en god ide at lære stroferne lidt langsommere bruge tallene 4-9 til dette (1 for normal hastighed)
Musik programmet er udviklet til at bruge på computer, men kan også bruges på telefon eller IPad.
Det er brugermæssigt lidt sværere fordi de lister, man tydeligt ser på computeren bliver klappet sammen på IPad og telefon.
Når jeg har lavet denne oversigt, er det for at gøre det nemmere at lære at spille mundharpe ved brug af netop Ipad eller telefon.
Jeg kan kraftigt anbevale at købe et bluetooth keyboard der fås til prisen af en god mundharpe og måske også en bluetooth højtalere eller høretelefon når du skal øve til din telefon.
På telefon skal man lige lave tingene større og måske lægge telefonen ned for at se billedet af akkorderne
Klik på "noden" (det vil sige akkorderne, så starter/stopper musikken.)
Det er muligt at køre musikken langsommere, specielt hvis man har et keyboar der det nemt at sætte hastigheden ned.
1 giver 100% mens 9 giver 90% hastighed 8 80% osv. Hvis du går lidt ned til ventre er det muligt at finde et menupunkt man kan klikke på.
Det er også muligt at lave strofer, sådan at man kan øve på kun en ting ad gangen. Det gør det nemmere at fokusere på en ting.
Man kan gemme stroferne, og jeg kan lave linkt til en melodis gemte strofe.
Med tast N (eller knappen Næste) kan du gå til næste melodi (X for forrige), læg mærke til at ved at genopfriske siden vil du komme tilbage til den melodi du startede herfra denne side.
Læs mere om funktionaliteten på siden her. | og her
Der kom et spørgsmål op:
Når man spiller blues i A-dur (som man ju gør på en D-harpe), så skal man suge på A-akkorden og blæse på D-akkorden.
Men hvad gør man på E-akkorden ?
Der er flere svar: Dette var det jeg svarede.
Det er nemlig ikke så vigtigt når man improviserer at man lige rammer ackordens toner bare man rammer indenfor den skala som tilhører akkorden. Og her kan man bruge alle toner. Og man kan også bruge flere forskellige skalaer, her kommer så vridetonerne ind.
Hvis man vil prøve at kun spille akkord tonerne (Det bliver soloen faktiskt lidt "kedligere af.)
Så kan man tage E-et grundtonen i E-dur ved at suge i hul fire. Du kan tage tertsen Giss ved at vride hul 2. og du kan tage kvinten H ved at suge i hul 6 eller Hul 10.
Du kan tage 7-eren i e-akkorden hedder D denne kan man få frem ved at blæse i hul 1, 4, 7 eller 10.
Hvis du har andre spørgsmål kan man skrive til formanden(æ)spillefolk.dk (hvor man erstatter (æ) med et @).